Vet du egentlig hvor din tran eller ditt omega-3 tilskudd kommer fra?

Trankapsel med omega-3
TRAN I KAPSEL: Kan du ikke fordra transmak, er trankapsler et godt alternativ. (FOTO: Getty Images)

Er tranen og omega-3-tilskuddet du kjøper opprinnelsestestet?

Vet du hvor omega-3-tilskuddet ditt kommer fra og om innholdet i flasken eller kapselen faktisk holder hva etiketten lover? ORIVO er et norsk laboratorium som har blitt verdensledende på opprinnelsestesting av omega-3.

Omega-3 er et samlebegrep for flere sunne fettsyrer. I mer enn 150 år har vi nordmenn sikret oss nok omega-3 ved å ta tilskudd av tran. Etter hvert skapte ny kunnskap, innovativ teknologi og globale handelskanaler et marked for denne «nye» produktkategorien verden over. Omega-3-tilskudd er i dag en av de viktigste og mest lønnsomme globale kosttilskuddskategoriene.

Derfor vet de aller fleste i dag hva omega-3 er, og at det er sunt. Men et fåtall vet hva de skal se etter på tranflasken eller på kapselboksen for å sikre seg et tilskudd av god kvalitet:

Opprinnelse: Moderne forbrukere er generelt opptatte av opprinnelsen til maten og kosttilskuddene de spiser. De velger ­derfor et omega-3-produkt basert på et bærekraftig marint råstoff av høy kvalitet. Her jukses det dessverre ofte, siden omega-3-produsentene IKKE er pålagt å bevise hvilken omega-3-kilde de bruker. Flasken eller boksen kan godt være merket med norsk flagg selv om innholdet er utenlandsk og importert langveisfra. Les derfor også det som står med små skrift på bakside-etiketten.

Omega-3-innhold: Den bevisste omega-3-forbruker vil i tillegg sjekke mengden av de to viktigste omega-3-fettsyrene: EPA og DHA. Dette nivået er omega-3-produsentene pålagt å bevise jevnlig med laboratorietesting, så her jukses det sjelden. Noen forbrukere ser også etter omega-3-fettsyren DPA, da denne kan bidra til betydelig økt omega-3-opptak i kroppen. Men husk når dere sammenlikner ekte tran og omega-3-kapsler at kapsler nesten uten unntak er fra konsentrat.

Sammenligne opprinnelse og omega-3-innhold: Omega-3-eksperter vet hvilken fettsyresammensetning de ulike kildene til omega-3 typisk skal ha, og kan påvise ved målinger av fettsyresammensetningen hvorvidt innholdet på flasken eller i kapselboksen stammer fra en annen kilde enn oppgitt på emballasjen. Tran har for eksempel omlag 9 % EPA og 10 % DHA.

Men kan de egentlig være helt sikre?

Nei, dessverre. Det finnes i dag et utvalg av billige omega-3-ingredienser som ikke nødvendigvis består av ett rent fiskeslag, men en blanding av oljer fra ulike produksjoner. Slike uærlige aktører blander seg frem til ønsket omega-3-styrke, som for eksempel 9 % EPA og 10 % DHA for å gi inntrykk av at dette er tran. Blandingsproduktet kan man så bevisst feilmerke som tran, og dermed oppnå en høy pris for et svært billig råstoff av betydelig dårligere kvalitet. Denne typen kopiprodukter fremstilles ofte i de landene som allerede er kjent for den slags, for eksempel Kina.

Standard kvalitetstesting bransjen i dag er pålagt å utføre, vil som forklart ikke avdekke slikt juks. Det finnes imidlertid en laboratorietest som med sikkerhet kan påvise produktets omega-3-kilde. ORIVOs opprinnelsestest avdekker om produktet er laget av den navngitte omega-3-kilden (som for eksempel tran) eller om det er satt sammen av billige restprodukter eller kommer fra konsentrat. Enkelte aktører, slik som Berit, velger derfor å bruke denne testingen som en del av sin strenge kvalitetskontroll. Samtlige produksjoner med tran til flasker og kapselbokser testes, for å garantere Berits kunder at de får i seg et ekte og trygt omega-3-produkt.

Svein Erik Haugmo – CEO i ORIVO AS