Smart å vite om tran – den lille transkolen

Tran og trankapsler
FRA GOD FISK: Vet du hva trankapslene dine egentlig inneholder? (FOTO: Getty Images)

Det finnes mange ulike varianter av tran med ulikt innhold og kvalitet. Slik kan du sjekke hva tranen din egentlig inneholder.

Det er en jungel av ulike produkter i hylla og ikke lett å vite hvilken tran eller ande typer omega-3-tilskudd som holder det som loves.

Gjennom generasjoner har vi nordmenn holdt oss friske med ekte tran kokt på fersk torskelever av sprellfersk Lofotskrei. Fett fra sel og fisk som lever i iskalde farvann byr på helt andre fettsyrer enn omega-3-kapsler basert på ansjos og sardiner i tropiske strøk. Det er ikke ett fett!

Både råvare, opprinnelse og fremstilling påvirker kvaliteten på produktet du til slutt plukker med deg fra butikken.

LES OGSÅ: 6 ting du kan sjekke før du kjøper omega-3-tilskudd

Hvor kommer vår tran fra?

Hvor råvaren i tranen eller omega-3-kapslene kommer fra, kan ha mye å si for kvaliteten på produktet ditt. Omega-3-fettsyrer hentes fra både ansjos, sardiner, torsk, krill, sel og fra planter.

Benevnelsen «norsk» eller et norsk flagg på boks eller flaske, betyr ikke nødvendigvis at fisken kommer fra norske farvann, men at produktet er ferdigstilt i Norge.

For eksempel kan sardin-og ansjosolje fra tropiske strøk, bli fraktet som ingrediens i bulk helt til Norge, bli ferdigstilt, pakket, merket med norsk flagg og solgt i Norge. «Berit» trankapsler er unike. Dette er de eneste kapslene med ekte tran.

Vår tran er fremstilt av sprellfersk Lofotskrei og tranen er ferdigstilt i Lofoten mindre enn ett døgn etter at fisken er fanget.

Men hvordan kan man sjekke opprinnelsen til omega-3 i tran og trankapsler?

LES OGSÅ: Fermentert mat til hverdags – matvarene som er snille mot magen

Artikkelen fortsette etter bildet.

Norsk tran fra Lofoten
FRA NORSK FISKE: Fiskeoljen i «Berit» tran og trankapsler, er hentet fra fersk skrei. (FOTO: Getty Images)

Slik sjekker du råvarene i tranen

Seriøse aktører på markedet med omega-3-produkter og tran dokumenterer kvaliteten på produktene sine ved å bruke et testprogram fra det norske laboratoriet ORIVO. Laben er verdensledende i å teste opprinnelsen av omega-3.

Metoden tester opprinnelsen av omega-3 i fiskeolje og i fiskemel som kartlegger havområdet oljen kommer fra og gir en sertifisering. ORIVO sertifiserer også det ferdige produktet – altså tranen eller trankapslene som du eventuelt kjøper.

Omega-3-kilden i «Berit» Omega 3-MCT+D tran og «Berit» Omega 3-MCT+D trankapsler garanteres på hver eneste batch å komme fra norsk skrei fisket i Lofoten. Du finner ORIVO-stempelet som bekrefter dette på både flasken med tran og trankapslene fra «Berit». Vår tran er ikke et blandingsprodukt, men kommer alltid fra vill Lofottorsk.

Gå inn på nettsidene orivo.no og tast inn koden 1011. Sertifiseringen av de to omega-3-produktene fra Berit finner du her.

LES OGSÅ: Slik lager du pannekaker uten egg

Hva bør omega-produkter inneholde?

Omga er egentlig en samlebetegnelse på flere omega-fettsyrer som du finner i blant annet fet fisk, omega-3-kapsler, fiskeolje og tran.

I alle disse produktene finner du omega-3-fettsyrene DHA – dokosaheksaensyre og EPA – eikosapentaensyre.

I tranen og trankapslene fra Berit, får du en ekstra omega-3-fettsyre: DPA. I tillegg får du i deg enumettede fettsyrer som kalles LC-MUFA.

Disse to stoffene får du i deg fordi tranen er fersk, forsiktig raffinert og fremstilt av torsk som lever i iskaldt Lofothav. Til forskjell fra ansjos og sardiner som lever i tropiske farvann, må Lofottorsken utvikle flere ekstra fettsyrer som gjør den istand til å leve i det iskalde vannet. De samme fettsyrene kan også beskytte deg mot sykdom.

LES OGSÅ: Slik kan du innføre kjøttfrie dager i familien – 3 enkle tips

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Tran og omega-3 fra fisk
SUNN TORSK: Det aller beste er å få i seg viktige næringsstoffer som omega-3 og vitamin D gjennom maten, for eksempel fisk. (FOTO: Getty Images)

Fettsyre for hjernen og hjertet

Omega-3-fettsyren DPA er mye mer potent enn både EPA og DHA.

DPA er avgjørende for et nervesystem og en hjerne i utvikling. Derfor er det like mye DPA som DHA i morsmelk.

Ifølge studier kan DPA beskytte hjernen mot schizofreni, depresjon og demens.

Studier viser også at DPA er inntil 10 ganger bedre enn EPA til å bremse fettavleiringer i blodåreveggen og motvirke stive blodårer.

Forskning har også vist at høyere blodverdier av DPA er forbundet med betydelig lavere risiko for hjerteinfarkt. Studier av røykere viser en kobling mellom fettsyren DPA og beskyttelse mot hjerte-karsykdom.

Fettsyren DPA har i tillegg en betydelig betennelsesdempende effekt og kan virke dempende på kronisk inflammasjon.

Mindre betennelser med enumettet fett

Nordatlantisk fisk beskytter seg mot sykdom i iskalde farvann med enumettet fett kalt LC-MUFA.

Undersøkelser viser at LC-MUFA kan øke opptaket av omega-3-fettsyrer i kroppen med opptil 55 prosent. Dette enumettede fettet kan i tillegg bidra til betydelig demping av kronisk inflammasjon av lav grad. I dyrestudier falt ugunstig LDL-kolesterol med 67 prosent og triglyserider med 42 prosent.

Energi til cellene med kokosfett

MCT-olje du finner i tran og trankapsler fra «Berit», er de korteste mettede fettsyrene fra kokosfett , kapryl-og kaprinsyre. Fettsyrene blir ikke til kolesterol i blodet, men forbrennes direkte til energi i cellene.

MCT kan gi cellene i hjerte og hjerne hele 25 prosent mer energi (ATP) enn blodsukker. Morsmelk er rikt på slikt superdrivstoff. I vår tran bidrar MCT i tillegg til økt opptak av omega-3.

Vitamin D er tilsatt tranproduktene våre i en dose som er tilpasset spedbarn. Dette fordi Helsedirektoratet anbefalter tran og vitamin D fom. 4 ukers alder. Husk bare at trankapsler er forbeholdt personer over 12 år. Yngre barn kan heller ta flytende tran.

SMARTE TRIKS: Bytt ut melk og mel og få sunnere pannekaker som smaker godt