Slik får du sunne pannekaker uten egg og melk

Pannekaker uten egg og melk

Ønsker du å lage sunne pannekaker uten egg, har du flere eggerstatninger å velge mellom. Her er oppskriften på verdens beste pannekaker uten egg og melk fra Berit.

Pannekaker uten egg kan bli vel så saftige og velsmakende som «vanlige» pannekaker.

Pannekaker for deg med matallergi

Denne pannekakeoppskriften uten egg er også melkefri og vil dermed passe for både veganere og dem med eggallergi, melkeallergi eller laktoseintoleranse.

Helt vanlige matvarer kan brukes som erstatninger for egg – praktisk for både dem med eggallergi, veganere og dem som har glemt å kjøpe egg til å lage pannekaker av.

BYTT UT-OPPSKRIFT: Slik gjør du pannekakene sunnere

3 veganske erstatninger for egg

Chiafrø kan brukes som eggerstatning i både sunne pannekaker, vafler og kaker. Som erstatning for ett egg blandes 1 spiseskje chiafrø og 3 spiseskjeer vann og la blandingen stå til den tykner. Det tar ca. 15-20 minutter.

Knuste linfrø har en bindende egenskap i deig og rører til for eksempel vafler og pannekaker uten egg. Mange bruker også knuste linfrø som eggerstatning i muffins, men vær obs på at frøene har en litt nøtteaktig smak. Som erstatning for ett egg, blandes 1 spiseskje knuste linfrø og 2 spiseskjeer vann.

Har du en halv stor banan, eller en liten banan, har du en god erstatning for ett egg. Det beste er om du bruker en overmoden banan. Mos den og bruk bananmassen i sunne pannekaker eller muffins.

PRØV OGSÅ: Pannekakene barna vil elske!

Endret konsistens i pannekaker uten egg

I en del oppskrifter er rett og slett egg utelatt og erstattet av mer mel og litt bakepulver.

Vær obs på at en pannekakerøre uten egg kan oppføre seg annerledes både under steking og ferdigstekt.

PRØV OGSÅ: Melkefrie bananpannekaker med vegan tips

I denne versjonen av oppskriften Verdens beste pannekaker fra Berit, er egg erstattet med knuste linfrø. Også gluten er kuttet ut og hveten er erstattet av glutenfrie havregryn. Dermed er pannekakene uten egg, vegan, melkefri og glutenfri.

LES OGSÅ: Slik innførte familien kjøttfrie dager

Oppskrift på pannekaker uten egg

Dette trenger du for å lage pannekaker uten egg til 4 personer.

 • 2 dl kokosmelk
 • 2 dl vann
 • 1/4 ts kardemomme
 • 3 ss knuste linfrø
 • 6 ss vann
 • 4 dl havregryn
 • 1/2 ts salt
 • Smøremyk til steking

Slik lager du pannekaker med eggerstatning

 1. Knus linfrøene i en morter eller kvern dem. Bland med vannet og la stå i noen minutter.
 2. Ha linfrømassen og resten av ingrediensene i en blender og kjør til pannekakerøren er jevn.
 3. La røren svelle i 10 minutter.
 4. Stek pannekakene i litt Smøremyk.

Pannekakene kan serveres med tilbehør som banan, bær, lønnesirup/honning og Yokos Naturell melkefritt og plantebasert alternativ til yoghurt fra Berit Nordstrand.

LES OGSÅ: God mat for magen og tarmene

Sjekk varedeklarasjonen på produkter

NB! Sjekk eventuelt andre ingredienser du putter i pannekakerøren eller har som tilbehør for å sikre deg at de ikke inneholder egg eller spor av egg hvis du lager pannekaker som skal serveres noen med eggallergi.

Egg i mat kan være merket eggeplomme, eggepulver og eggehvite. Pass også på at produkter ikke inneholder stoffer under navnene ovalbumin eller E-1105 lysozym av egg som du finner som konserveringsmiddel i noen lagrede oster. (Kilde: naaf.no)