6 ting du bør sjekke før du kjøper omega-3-tilskudd

Omega-3-tilskudd og tran
FOTO: Getty Images

Her er en nyttig sjekkliste for deg som vurderer å kjøpe kosttilskudd med omega-3-tilskudd.

Det er et hav av omega-3-tilskudd der ute. Dagligvarebutikker, apotek, helsekostbutikker og nettbutikker selger både tran og omega-3.

Men hvordan kan du som forbruker sjekke innholdet og kvaliteten på omega-3-kapsler eller flytende tilskudd som tran?

Kvalitetssjekk av omega-3-tilskudd

Du kan selvfølgelig ikke skanne innholdet i et produkt med omega-3-fettsyrer, men ved å følge visse forholdsregler og lære å lese ingredienslisten på produktet, kan du være sikrere på å finne det beste omega-3-tilskuddet.

Her er 6 ting du kan sjekke av innhold og kvalitet før du kjøper tilskudd som omega-3-kapsler, tran eller omega-3-fiskeolje.

LES MER: Slik sjekker du kvaliteten på tran

1. Hvor mye omega-3 trenger jeg daglig?

Det aller beste er å få i seg nødvendige vitaminer, mineraler, omega-3-fettsyrer og andre næringsstoffer, via et variert og godt kosthold. Ønsker du å ta tilskudd, for eksempel som omega-3-tilskudd, er det lurt å sjekke anbefalt daglig dose.

I Norge ligger daglig anbefalt minsteinntak på 0,25g for friske personer. Personer som har et for lavt inntak av sjømat, kan ha nytte av omega-3-tilskudd eller tran, og barn, unge og gravide er grupper hvor tilstrekkelig inntak av omega-3-fettsyrer er spesielt viktig.

LES OGSÅ: Fermentert mat til hverdags – matvarene som er snille mot magen

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Fisk omega-3
KILDE TIL OMEGA-3: Fisk og sjømat er gode kilder til omega-3. (FOTO: Getty Images)

2. Hvilke ingredienser finner jeg i et omega-3-tilskudd?

I tillegg til å sjekke det totale innholdet av omega-3, bør du sjekke hvilke typer fettsyrer omega-3-kapslene, tranen eller fiskeoljen inneholder.

Det finnes flere typer omega-3-fettsyrer, blant dem ALA (alfalinolensyre), EPA (eikosapentaensyre), DHA (dokosaheksaensyre) og DPA (dokosapaentaensyre).

LES OGSÅ: Slik gjør du pannekaker melkefri og glutenfri

3. Hva er egentlig EPA, DHA og DPA?

EPA, DHA og DPA er marine omega-3-fettsyrer. I kostholdsanbefalinger fokuseres det gjerne bare på  EPA og DHA. DPA er imidlertid mye mer potent enn EPA og DHA. Den er avgjørende for et nervesystem og en hjerne i utvikling. Derfor er det like mye DPA som DHA i morsmelk.

I en del studier ser det ut til at DPA kan beskytte hjernen mot schizofreni, depresjon og demens. Studier har også vist at DPA er 10 ganger bedre enn EPA til å bremse fettavleiringer i blodåreveggen og motvirke stive blodårer. DPA kan også dempe inflammasjon og betennelse.

«Berit» Omega 3-MCT+D fiskeolje og «Berit» Omega 3-MCT+D trankapsler inneholder tran fra norsk skrei. Både tranen og trankapslene gir deg DPA i tillegg til  EPA og DHA.

Er du veganer eller vegetarianer, kan du finne vegetabilske omega-3 tilskudd med fettsyrer utvunnet fra alger.

LES OGSÅ: Gode erstatninger for egg i pannekaker

4. Hva må jeg spise for å få i meg nok omega-3-fettsyrer

Omega-3 er såkalte essensielle fettsyrer. Dette er fettsyrer kroppen ikke kan danne selv, men som må inntas via kostholdet. Fet fisk og tran er en god kilde til omega 3. Tran fra fisk som har levd i iskalde hav, slik som vår skrei, bidrar med flere gode fettsyrer (for eksempel DPA, LC-MUFA) som både beskytter fisken og deg mot sykdom.

Kan det bli for mye omega-3? Ifølge anbefalinger fra Den europeiske matmyndigheten EFSA, bør voksne få i seg minst 0,25 g EPA og DHA hver dag, og helst ikke gå over 5 g med ekstra tilskudd.

LES OGSÅ: Pannekakene og tilbehøret barna vil elske!

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Trankapsel med omega-3
TRAN I KAPSEL: Kan du ikke fordra transmak, er trankapsler et godt alternativ. (FOTO: Getty Images)

5. Inneholder tilskuddet vitamin D?

Både matvarer og tilskudd med omega-3, inneholder ofte også vitamin D og vitamin A. Vær obs på dette hvis du også tar egne vitamin D-tilskudd, kosttilskudd med A-vitaminer og/eller multivitaminer slik at du ikke går over den daglige anbefalte dosen.

Anbefalt dagsdose av vitamin D for friske personer fom. 4 ukers alder er 10 mikrogram, og 20 mikrogram for voksne.

Tar du tran eller omega-3 tilskudd med vitamin A, anbefales det at du ikke tar flere kosttilskudd som inneholder vitamin A.

I tillegg til vitamin D og vitamin A, bidrar tranen og trankapslene fra «Berit» bidrar også med de gode korte fettsyrene fra kokosolje (MCT) og omega-9 (LC-MUFA).

I studier er LC-MUFA vist å kunne øke opptaket av omega-3-fettsyrer i kroppen med opptil 55 prosent. LC-MUFA bidrar i tillegg til betydelig demping av helseskadelig kronisk lavgradig inflammasjon.

«Berit» tran er tilpasset behovet for hele familien, inklusive spedbarn fra 4 ukers alder. Helsedirektoratet anbefaler tran og vitamin D fra barna er fire uker gamle.

LES OGSÅ: Så enkelt gjør du middagen kjøttfri

6. Omega-3 kapsler, omega-3 olje, eller tran?

Her er det som regel smak og behag. Men det er fordi folk flest ikke kjenner til kvalitetsforskjellen på omega-3-kapsler, trankapsler, flytende tran og fiskeolje.

Vil du slippe transmaken? Da kan «Berit» Omega 3-MCT+D fiskeolje være et godt alternativ, den er tilpasset behovet for hele familien.

Nå kan du innta tran både på reise og hjemme. Omega-3-tilskuddet «Berit» Omega 3-MCT+D trankapsler kan du enkelt ta med deg i vesken. NB! Kapslene skal ikke tas av barn under 12 år. Dette på grunn av størrelsen.

Ønsker du å kjøpe halal omega-3-tilskudd, må du sjekke gelatinen på omega-3-kapslene. «Berit» Omega 3-MCT+D trankapsler har gelatin fra fisk og inneholder ikke svin. I tillegg er jo også flytende omega-3 halal.

 

Kilder: mattilsynet.no, nhi.no, forskning.no, aptoek1.no, pubmed, bioteknologiradet.no, nofima.no, EFSA, olympiatoppen.no, Havforskningsinstituttet