Sunne pannekaker barna vil elske

Sunne pannekaker til barna
Med noen triks gjør du pannekakene til barna sunne, fristende og næringsrike. (FOTO: Getty Images)

Barn som absolutt IKKE liker pannekaker, er sjeldne. Her er en rask oppskrift på sunne pannekaker fra «Berit» til små og store barn som elsker pannekaker. Her får barna i seg ingredienser og tilbehør som faller i smak og gir godt med næring til små kropper.

Sunne pannekaker til barna kan være alt fra dessert til grove pannekaker med havregryn for en god start på hverdagen. Det som gjelder, er hvilken pannekake oppskrift du går for.

«Berit» har laget sitt eget lille pannekakeunivers med mange oppskrifter på sunne pannekaker og lapper uten melk og gluten, men uten at det går utover den gode smaken. Pannekaker skal jo være godt og noe barna gleder seg til å spise!

PRØV OGSÅ: Sunne pannekaker uten egg

Sunne pannekaker fra «Berit» pannekakeunivers

En god grunnoppskrift på sunne pannekaker er fin å ha, så kan man variere tilbehør og søtning.

Her er oppskriften på pannekaker til hele familien. Pannekakene er uten melk og gluten.

Melk er erstattet med kokosmelk og vann, og glutenfri havregryn har erstattet hvetemelet. Til steking brukes melkefritt vegan alternativ til smør: Smøremyk fra Berit,

Til 4 porsjoner trenger du:

  • 2 dl kokosmelk
  • 2 d vann
  • ¼ ts kardemomme
  • 3 egg
  • 4 dl havregryn
  • 0,5 ts salt

Slik lager du kjempegode pannekaker

Det viktige når du lager pannekaker i hverdagen, er at det er enkelt. Og enklere enn dette, blir det ikke.

Ta alle ingrediensene til de sunne pannekakene i en blender. Kjør alt sammen til pannekakerøren er glatt og jevn.

La røren få stå og svelle i ca. 10 minutter før du steker dem i litt Smøremyk.

SMART OPPSKRIFT: Bytt ut og gjør pannekakene melkefri og glutenfri

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Sunne pannekaker til barn
MATGLEDE: Få med barna på å lage mat. Pannekakene vil garantert smake ENDA bedre. (FOTO: Getty Images)

Fristende og næringsrikt tilbehør til pannekaker

Tilbehøret kan være banan eller annen frukt, bær, honning eller yoghurt. Tåler du ikke melk, kan du prøve Berit Yokos naturell eller Yokos vanilje. Begge produkter er melkefrie og plantebaserte alternativ til yoghurt. Yokos er laget med laktosefri kokosmelk, er uten tilsatt sukker og inneholder utvalgte bakteriekulturer.

Du kan også ha dine favorittpannekaker til middag sammen med supper eller tilsette bacon.

Her følger flere gode tips, oppskrifter og godt tilbehør til sunne pannekaker

Mange foreldre sliter med å få i barna frokost. Sunne pannekaker til frokost kan kanskje få opp matlysten.

Og sliter du med å få barnet til å spise nisten sin på skolen, kan grove pannekaker kanskje friste mer enn tørre brødskiver, i hvert fall innimellom.

Tenker du at det blir mye stress og styr for å lage frokostpannekaker eller sunne pannekaker til nisteboksen? Trøsten er at det faktisk ikke tar lange tiden. Bruk blenderen til å lage pannekakerøre på 1-2-3, uten stress og søl.

Prøv for eksempel melkefri bananpannekaker fra Berit.

Glutenfrie og sunne pannekaker

I andre land brukes ofte andre ingredienser og hvor hvetemelet er byttet ut med andre melsorter, for eksempel amaranth, hirse og bokhvete som er uten gluten. Også quinoa og mandelmel er sunne og glutenfrie alternativ som benyttes i sunn pannekakerøre.

Barn kan være vare for nye smaker, men blander du ulike melsorter, vil du få en mer nøytral smak enn å gå for én alternativ melsort som skiller seg veldig ut fra det vante hvetemelet.

NB! Gluten er næring som er helt fint å få i seg i små mengder, slik du får i gamle kornslag som urkorn. Når pannekakerøren sveller gjennom natten, så brytes også noe av glutenet ned så pannekakene blir enda mer lettfordøyelige. Har du cøliaki, skal du imidlertid ikke ha spor av gluten engang. Da er det kun strengt glutenfrie kornslag som gjelder.

PRØV OGSÅ: Glutenfri, melkefri og sunne havrekjeks med sjokoladetrekk

Pannekaker uten melk

Melk kan være er et godt næringsmiddel for barn som vokser og velges ofte på grunn av kumelkas innhold av kalsium til oppbygging av skjelett og tenner.

Noen barn har imidlertid laktoseintoleranse, melkeallergi, forstoppelse eller andre grunner til å droppe kumelken. Heldigvis finnes det gode plantebaserte, og dermed laktosefrie, varianter som passer fint i en pannekakerøre. Plantedrikk fra «Berit» har mer havre, ekte mandler, naturlig sødme og nydelig smak.

Du kan lage mandeldrikk og havredrikk selv, eller kjøpe ferdig mandeldrikk eller havredrikk, for eksempel Berit Mylk Havre eller Mylk Havre & Mandel som kan drikkes eller brukes i oppskrifter og matlaging.

Lager du selv, bør havren og mandlene bløtlegges i 12 timer, og drikken bør filtreres gjennom en osteduk for ikke å skille seg.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Sunne pannekaker og tilbehør til barna
SØTE PANNEKAKER: Lag gjerne små og tykkere pannekaker, bruke fantasien og lag en rett ungene vil elske! (FOTO: Getty Images)

Vitaminer til pannekakene

Ofte er det tilbehøret til de sunne pannekakene som gjør dem fristende for barna. Sunt tilbehør gir også godt med ekstra næringsstoffer som er godt for en kropp i vekst og utvikling.

Utnytt sesongen og server pannekakene med friske bær når sesongen er her. Bær gir godt med vitaminer, blant annet vitamin C og antioksidanter, og jordbær og blåbær inneholder jern.

Utenfor bærsesongen, er det fint å ha egenplukkede bær i fryseren som du enkelt lager nyrørt deilig og friskt syltetøy av – perfekt til sunne pannekaker av alle slag.

Også oppskåret frukt som kiwi, pære, mango og banan er godt til pannekakene.

LES OGSÅ: Så enkelt får du familien med på kjøttfrie dager

Verdens beste pannekaker til fest og glede

Pannekaker er supert som sunn dessert, men også til fest om du legger litt ekstra arbeid i stylingen av de sunne pannekakene.

Stek opp pannekaker i ulike størrelser, brett pannekakene og lag figurer og mønster. Her er det bare å bruke fantasien.

Bruk krem, smeltet vegan melkefri og glutenfri sjokolade fra Berit, bær, oppskåret frukt osv. til pynt og detaljer.

Vil du ha pannekakene ekstra søte, kan du bruke moden banan eller kokosblomstsukker i pannekakerøren, eller servere de sunne pannekakene med litt norsk honning over.

De anvendelige pannekakene kan også settes sammen til en kake med vaniljekrem og bær mellom hvert lag med pannekaker.