Melkefri bircher müsli er en knallgod og supertrendy kaldgrøt verden over. Bircher müsli er en særdeles smaksrik og den sikrer deg en næringsrik frokost, lunsj eller kveldsmat. Kaldgrøten serveres i alle verdenshjørner, men er ikke fullt så kjent her hjemme. Og du? Smak gjerne flere ulike varianter av samme grunnoppskrift, for dette kan fort bli en gjenganger på frokostbordet.
Hvor kommer Bircher müsli fra?
Navnet har müslien fra legen Maximilian Bircher-Benner, som i omkring år 1900 utviklet den originale oppskriften for sine pasienter. Siden den gang har grøten vært brukt i de fleste tysktalende land. Nå er den i ferd med å bli trendy verden over. Prøv den du også, så forstår du nok hvorfor.
Lag gjerne flere porsjoner når du først setter i gang ettersom grøten er holdbar i kjøleskapet i 3-4 dager. Nyt den til frokost, lunsj eller kveldsmat, og prøv ulike variasjoner hvor du bruker det du måtte ha i hus.
Tips til variasjon:
Væske: Mylk havre mandel, syrnet melk, øko helmelk, ferskpresset eplejuice, kokosmelk, fruktig grønn te, sitronvann med litt honning.
Frukt og bær: eple, mango, kiwi, rosiner, druer, banan, appelsin, blåbær, bringebær, jordbær.
Nøtter og frø: solsikkefrø, sesamfrø med skall, chiafrø, hampfrø, gresskarkjerner, hasselnøtter, mandler, valnøtter, pistasj, cashewnøtter.
Dette trenger du for å lage melkefri Bircher müsli:
- 100 g store økologiske havregryn
- 2 ts chiafrø
- saften av 1 sitron
- 1 dl vann
- 1 dl eplejuice
- 2 epler, revet
- 40 g hasselnøtter, grovhakket
- 1 dl økologiske rosiner
- 0.5 ts kanel
- 4 dl Yokos naturell
- 1-2ss flytende rå honning
Slik lager du Bircher müsli uten melk:
- Bland havre, chiafrø, vann, eplejuice og sitronsaft i en skål og la det trekke i minst 7 timer i kjøleskap, men det anbefales å la den trekke natten over for best resultat.
- Neste morgen river du eplene, hakker nøttene og rører dem inn i grøten, sammen med Yokos, rosiner, honning og kanel.
- Ha grøten over i fire skåler eller tette glass, som du så kan ta med til skole og jobb.