Fermentert kål med ingefær og korianderfrø

Fermentering betyr gjæring, og det er en eldgammel måte å konservere mat på. I dag blir den imidlertid mer brukt som en teknikk for å utvikle bakteriefloraer med helsebringende effekt. Melkesyrebakterier finnes naturlig i luften, og med melkesyregjæring kan du lage fermenterte grønnsaker der melkesyrebakteriene, Lactobacillus, omdanner sukkeret i grønnsakene til melkesyre.

Prøv også: Fermentert ketchup – Fermentert norsk kimchi

Dette trenger du for å lage fermentert kål med ingefær og koriandrefrø:

  • 2 kålhoder
  • 4 ss malt ingefær
  • 2 ss korianderfrø
  • 2% havsalt (se forklaring i trinn 2)

Slik gjør du for å lage fermentert kål med ingefær og korianderfrø:

  1. Skjær kålhodet i to, og fjern forsiktig midtstokken. Finsnitt kålen.
  2. Dryss over ingefær og korianderfrø, og vei kålen. Har du f.eks. 4 kilo med kål og krydder, trnger du 80 g salt. Dryss salt over kålen og bland godt.
  3. La kålen stå i 10 minutter før du banker den i 5 minutter med et kjevle eller en tom vinflaske for å bryte ned fibrene. Da vil det bli frigjort vann fra kålen på grunn av osmose. Når det har sivet ut rikelig med vann, har du kålen over i en leirkrukke eller på et glass og presser den godt sammen slik at det ikke er igjen noe luft i krukken eller glasset. Kålen skal være dekket av vann. Er den ikke det, heller du i litt vann slik at overflaten dekkes.
  4. La kålen stå i romtemeratur uten lokk i 1 uke. Da vil du se at blandingen begynner å boble og avgi gass. Kålen er til å begynne med salt, men blir etter hvert  syrlig.
  5. Ha den ferdigfermenterte kålen med væske og hell det hele over på sterile, lufttette glass, og spis den med en gang eller oppbevar den i kjøleskapet.