Så enkelt lager du melkefri pannekaker uten gluten

Melkefri pannekaker uten gluten
ALLERGIVENNLIG: Pannekaker uten melk og gluten kan serveres alle.

Deilige og sunne melkefri pannekaker uten gluten er enkelt å få til. Slik bytter du ut melk og mel med glutenfrie og laktosefrie alternativer i pannekake oppskrifter.

Elsker du pannekaker, men vil unngå melk eller gluten? Ikke noe problem! I dag finnes mange alternativ til melk og gluten, noe som gjør det enkelt å lage sunne og gode melkefri pannekaker alle kan spise, også dem med matintoleranser og matallergi.

Og selv om du tåler både gluten og melk, kan andre typer mel, eller en blanding av ulike melsorter, gi flere ulike næringsstoffer enn hva du hadde fått med kun hvetemel. Både dagligvarebutikker og helsekostbutikker har etter hvert fått et stort utvalg av glutenfritt mel.

FÅ OPPSKRIFTEN: Bananpannekaker uten melk

Bytt ut i favorittoppskriften

Har du en klassisk pannekake oppskrift du liker å bruke, kan du, med enkle grep, lage en sunn, glutenfri og melkefri pannekakerøre.

Her er noen tips til hva du kan bytte ut både melk og mel med alternativer som er laktosefri og uten gluten.

SE OGSÅ: Oppskrift på havrekjeks uten gluten og melk

Sunne melkefri pannekaker

Melk kan enkelt byttes ut med mandelmelk eller havremelk og fungerer dermed bra for deg med laktoseintoleranse. Ingen ku – ingen laktose. Prøv for eksempel Mylk Havre fra Berit. Dette er laktosefri melk fordi den er plantebasert. Drikken er helt uten tilsetningsstoffer. Havremelken er rik på betaglukaner og gir deg vitamin D, i tillegg til kalsium som man også finner i kumelk.

Vil du ha melkefri pannekakerøre, kan du også bruke Berit Mylk havre og mandelmylk. Akkurat som for Mylk havre, er dette en plantebasert og derfor laktosefri drikk som kan erstatte melk i matlaging. Ekte mandler og mer havre gir nydelig smak. Mandlene gir deg gode umettede fettsyrer.

SE OGSÅ: Melkefri vegan pannacotta du lager selv

Made By Berit Nordstrand Mylk mandeldrikk med havre
Berit Mylk havre & mandel plantebasert alternativ til melk. Laktosefri havre- og mandeldrikk

Oppskrift på hjemmelaget mandeldrikk og havredrikk

Du kan også lage både havredrikk og mandeldrikk selv:

Du trenger:

  • 2 dl mandler eller havregryn
  • 8 dl vann
  • En kraftig blender

Kjør blandingen på full speed i blenderen og oppbevar melken kjølig. Sil melken gjennom en osteduk om du ikke vil den skal skille seg. Hjemmelaget mandeldrikk og havredrikk har kort holdbarhet og bør brukes innen ett–tre døgn før den blir sur.

PRØV OGSÅ: Saftige pannekaker uten egg

Vegan smør uten melk

Vil du lage helt melkefri pannekaker, så har vi et nydelig melkefritt smør som egner seg både i pannekakerøre og til steking. Smøremyk fra Berit er et et vegan plantebasert alternativ og et smør uten melk.

Det melkefrie smøret er laget på olje fra raps og kokos og passer for alle – også for deg som har et vegansk kosthold. Smøremyk kan brukes på brødskiva, til steking og baking. Det inneholder hverken fargestoffer eller kunstige tilsetningsstoffer. Fettet er uten herdet fett og inneholder vitamin A og D.

FÅ OPPSKRIFTEN: Suksessterte med melkefritt smør og honning

Glutenfrie pannekaker

Akkurat som med melk, kan også hvetemelet i pannekakeoppskrifter enkelt byttes ut.

Hos helsekostbutikker og de fleste dagligvareforretninger finnes det glutenfrie melblandinger, og en del sorter mel er naturlig glutenfrie.

Bokhvete, amaranth, fullkorn rismel, teff, mandelmel og hirsemel er blant melsortene som kan brukes til å lage glutenfrie pannekaker.

PRØV OGSÅ: Sunne pannekaker barna vil elske

Pannekakerøre med urkorn og havre

I oppskrifter på sunn pannekakerøre brukeer vi ofte urkorn. Dette er rett og slett en samlebetegnelse for gamle kornsorter med mindre stivelse, mer næring og et mer lettfordøyelig gluten. Lar du røren svelle i kjøleskapet over natten, så brytes det ned antinæringsstoffer slik at pannekakene tolereres bedre av glutenintolerante (non-cøliakisk glutenintoleranse). Har du cøliaki, kan du uansett ikke spise gluten. Du får kjøpt urkorn av økologisk spelt, emmer, enkorn, landhvete, bygg, svedjerug og havre.

Havre er i utgangspunktet fri for gluten, men har du cøliaki må havren du kjøper være merket med glutenfritt for å være sikker på at ikke havren er forurenset med gluten.

LAG SELV: Oppskrift på hjemmelaget glutenfri frokostblanding

Verdens beste pannekaker med bokhvete

Det finnes mange oppskrifter hvor bokhvete erstatter mel. I Russland brukes bokhvetemel i de tradisjonelle små pannekakene blinis, og passer dermed supert i våre pannekaker til frokost eller dessert.

Mandler inneholder gode fettsyrer, men i mandelmel er mesteparten av fettet fjernet slik at melet skal bli enklere å bruke som erstatning for hvetemel.

Bytter du ut hvetemel med mandelmel, bør du være obs på at blandingsforholdet væske og mel kan bli litt annerledes.

Amaranthmel, hirsemel, mel laget av quinoa og sorghum kan også brukes i oppskrifter på sunne pannekaker. Og det er bare et pluss å blande flere kornsorter i samme pannekakerøre. Da får du i deg flere ulike næringsstoffer enn når du bruker kun én melsort.

Kikerter i pannekakene

Pannekaker kan også lages av mel som ikke er fra korn, for eksempel kikertmel. Dette glutenfrie alternativet til vanlig mel, er laget av malte kikerter og fungerer fint til baking.

Kikert er en belgfrukt, og kikertmel utvinnes av ertene. Melet er rikt på proteiner og er populært hos mange vegetarianere og dem som har et vegan kosthold.

SUNN FROKOST: Melkefri smoothie-bowl – oppskriften som gir en god start på dagen

Slik bytter du ut pannekakerøren

Du har sikkert din egen oppskrift på pannekaker som du alltid har brukt. Ta gjerne utgangspunkt i oppskriften din selv om du vil lage melkefri pannekaker med eller uten gluten.

En klassisk pannekakeoppskrift med hvetemel, egg, melk og smør gjør du glutenfri og/eller laktosefri slik:

  • 2,5 dl hvetemel kan byttes ut med 2,5 dl bokhvetemel eller annet mel uten gluten
  • 2 egg
  • 1 god klype salt
  • 5 dl melk kan byttes ut med 5 dl Mylk havre- og mandeldrikk fra Berit
  • 2 ss smør kan byttes ut med Smøremyk fra Berit
  • Smør til steking kan også erstattes av Smøremyk

Slik lager du sunne pannekaker

Ha alle ingrediensene i en blender og kjør til pannekakerøren er jevn og glatt. Har du ikke blender, rører du for hånd eller med håndmikser.

La gjerne pannekakerøren få stå og svelle i noen minutter før du steker pannekakene i Smøremyk. Oppskriften holder til 8–10 sunne pannekaker.

LES OGSÅ: Slik innførte familien kjøttfrie dager

Tilpass konsistens på sunn pannekakerøre

Bytter du ut mel og melk til glutenfri melsorter og laktosefri alternativer til melk, kan det hende at blandingsforholdet må tilpasses noe for å få den rette konsistensen.

Blir pannekakerøren for tykk, setter du til litt mer Mylk havre- og mandeldrikk, og blir pannekaken for tynn, har du i mer glutenfritt økologisk spelt eller en annen melsort du bruker. Egg kan erstattes med kvernede linfrø rørt ut i vann (1 egg = 1 ss linfrø + 2 ss vann).

Vær også obs på at hvetemelet inneholder stivelse som holder pannekakene lettere sammen enn hva glutenfritt mel gjør.

Finn flere oppskrifter fra Berit her.